تفاوت و کاربرد رنگهای RGB , CMYK
چرا رنگ تصاویر در صفحه مانیتور با رنگهای پس از چاپ متفاوت هستند؟
اگر کار طراحی و گرافیک را بهصورت حرفهای دنبال میکنید لازم و ضروری است که در مورد ۲ سیستم رنگی RGB و CMYK مطالعه داشته باشید. شد.بارها کاری را طراحی کرده اید و تنها به رنگ بندی آن بر روی صفحه مانیتور بسنده کزده اید. ولی بعد ازچاپ در رنگ آمیزی آن تغییراتی حاصل شده است. که مورد پسند نبوده و یا دقیقا همان چیزی نیست که بروی صفحه مانیتور مشاهده کرده بودید.این تفاوت مربوط به وجود ۲مد رنگی RGB و CMYK میشود.
ممکن است همیشه رنگ طرح شما با نمونه چاپی یکسان نباشد.این تفاوت یا بهتر بگویم اختلاف رنگ در مقایسه یک طرح دررسانه های چاپی و نمایشی زیاد به چشم میخورد. گاهی این اختلاف رنگها دلایلی بسیار ساده ای دارند که اگر از همان ابتدا به آنها توجه میشدتا این اتفاق نمی افتاد .
مد رنگی RGB
رنگ های RGB که R مخفف رنگ Red( قرمز) , Green ( سبز ) , Blue ( آبی) گرفته شده سیستم رنگی است که برای نمایشگر ها مورد استفاده قرار می گیرد.
رسانه های نمایشی نظیر موبایل، اپلیکیشن , وب سایت و هر آنچه جنبه نمایشی داشته باشد از این سیستم پیروی می کند . دلیل استفاده از این مد رنگی ،پیکسل های مانیتور است که دقیقاً از همین سه رنگ تشکیل شده اند..
برای داشتن کدهای RGB مورد استفاده روی “RGB” کلیک کنید
یک نکته مهم اینکه رنگهای RGB برای طراحی” UI/UX “بسیار پر کاربرد هستند.
مد رنگی CMYK
این رنگبندی بر اساس رنگ Cayan فیروزهای، Magenta یا ارغوانی، Yellow یا زرد، و blacK یا سیاه است که این سیستم رنگی بانام CMYKیعنی ۴ حرف اول رنگها شناختهشده است. این مدرنگی مخصوص کارها و سفارشانی است که به مرحله چاپ میرسند و خروجی چاپی داشته باشند. ازاینجهت از حرف K برای نمایش رنگ مشکی استفادهشده ،به دلیل اینکه بارنگ B در RGB اشتباه گرفته نشود.
CMYK یا بهتر بگویم رنگهای تولیدشده از سیستم CMYK کمی مات تر هستند و تنوع رنگی محدودتری نسبت به رنگهای RGB دارند.
اگر یک چاپگر رنگی را از نزدیک دیده باشید میبینید که از طریق چهار کارتریج رنگی فیروزهای، ارغوانی، سیاه و زرد کار میکند و از ترکیب این چهار رنگ, رنگهای فرعی را میسازد در این فاز و سیستم رنگی نمیتوان رنگ سفید را تولید کرد. درواقع رنگ سفید از سفیدی صفحه کاغذ تهیه میشود و رنگ مشکی از همان رنگ مشکی که در دستگاه قرار دادهشده تغذیه میگردد درصورتیکه در مد RGB رنگ مشکی از ترکیب رنگهای قرمز و سبز و آبی تولید و نمایش داده میشود.h4>>
موارد استفاده از CMYK
از طراحی ویزیت گرفته تا چاپ بنرهای تبلیغاتی و نمایشگاهی باید با سیستم CMYK طراحی شود. چون فایلهایی که با فرمت RGB طراحی میشوند در زمان چاپ اختلاف شدید با نمونه نمایش دادهشده پیدا خواهند کرد. این مد رنگی برای مواردی که نور ندارند کاربرد دارد و رنگها بدون نور بهدرستی نمایش داده میشود. به عنوان مثال کاغذ از خود نور ندارد و طبیعی است که رنگها مات تردیده شوند.
برای داشتن رنگ مشکی مناسب هم بایداز مد CMYK استقاده کرد.برای خواندن این مقاله بر روی “رنگ مشکی ” کلیک کنید.
چگونه فایل RGB را بدون تغییر رنگ به CMYK تبدیل کنیم؟
خیلی شفاف بگویم که فایلهای CMYK را میتوان به RGB با روشی ساده تبدیل کرد. ولی تبدیل RGB به CMYK آن هم بدون تغییر رنگ به سختی امکان پذیر است و برای طرح هایی با تنوع رنگی بسیار بالا شاید بتوان گفت که امکان پذیر نیست. بهترین کاراین است که ازهمان ابتدا طرح را با فرمت CMYK طراحی کنید .
مراحل و تنظیمات نرمافزارهای adobe برای داشتن یک فایل CMYK
در فتوشاپ روی Image> Mode> CMYK Color کلیک کنید.
درIllustrator، روی File> Document Color Mode> CMYK Color کلیک کنید.
درInDesign، روی Window> Color کلیک کنید، سپس روی دکمه کشویی در گوشه سمت راست بالا کلیک کنید و CMYK را انتخاب کنید.
نرمافزارهای طراحی و ویرایش عکس فایل را با سیستم RGB به صورت پیش فرض تنظیم می کنند. اگر میخواهید از آن خروجی چاپی بگیرید لازم است تنظیمات آن را به روش بالا اصلاح کنید.
آماده کردن برای چاپ و نمایش:
1.ابتدا فایل را برای سیستم CMYK آماده کنیم.
2.سپس به فرمت RGB تبدیل کنید.